وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
صفحه اصلياخبار فرهنگ سلامتپيام هاي سلامتيفیلم و تیزربازی های سلامتنرم افزارهای سلامتجدیدترین مطالب سلامتباورهای غلطروزهای سلامتآموزش همگانی تغذیه
صفحه اول
تماس با ما
RSS
چهارشنبه ٠٥ مهر ١٣٩٦  -  
 » 
عنوان ها
جدیدترین اخبار
جدیدترین مطالب
اخبار > بهداشت مواد غذایی ، بهداشت آب ، منع مصرف دخانیات، پسماند ،بهداشت هوا
 


نسخه چاپي  ارسال به دوست
  توصیه ها و پیام های سلامتی برای نوروز و مسافرت ها ی این ایام :
  بهداشت مواد غذایی ، بهداشت آب ، منع مصرف دخانیات، پسماند ،بهداشت هوا

 

 کلید سلامت با رعایت بهداشت مواد غذایی

1.     غذای آماده به مصرف را رو باز نگهداری نکنید.

2.     از ظروف یکبار مصرف گیاهی یا آلومینیومی برای نگهداری غذای داغ استفاده کنید.

3.     جهت مصرف نوشیدنی داغ( چای، آب جوش، قهوه و شیر) از لیوان یکبار مصرف گیاهی استفاده کنید.

4.     از خرید پنیر های محلی جدا خودداری نمایید .

5.     قوطی های کنسرو سالم باید فاقد هر گونه بادکردگی و زنگ زدگی باشند .

6.     قوطی های کنسرو سالم باید فاقد هر گونه فرو رفتگی و ضرب دیدگی باشند .

7.     تخم مرغ را هرگز نشویید و در صورت شستن سریعا مصرف کنید .

8.     تخم مرغ های شکسته و ترک خورده بیشتر در معرض آلودگی هستند بنابراین خطر بهداشتی دارند .

9.     آب سالم، دست تمیز، غذای سالم ضامن سلامتی است .

10. غذاها را از دسترس حشرات . جوندگان و سایر جانداران دور نگهدارید .

11. از خرید هر نوع مواد خوراکی از فروشندگان دوره گرد خودداری نمایید .

12.  در صورت تمایل به خوردن بستنی از بستنی دارای پروانه بهداشتی استفاده نمایید.

13. غذا را بطور کامل بپزید .

14. از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی ها با احتمال ألودگی شدید میکروبی مثل معجون و شیر موز خودداری نمایید .

15. در هنگام خرید مواد غذایی بسته بندی شده به تاریخ تولید ، تاریخ مصرف(انقضا) و پروانه ساخت آن توجه داشته باشید .

16. سعی کنید غذا را تازه و برای مصرف یکبار تهیه نمایید.

17. قبل از قرار دادن گوشت، سبزی و میوه جات در یخچال آنها را شسته و ضد عفونی نمایید .

18. از خرید و مصرف شیرینی جات و تنقلات حاوی رنگهای مصنوعی به شدت پرهیز کنید .

19. تاریخ تولید و انقضاء مصرف پروانه ساخت . پروانه بهره برداری . نشانی کارخانه سازنده باید بر مواد غذایی بسته بندی شده حک شده باشد .

20. استفاده از کیسه های پلاستیکی سیاه بازیافتی جهت بسته بندی مواد غذایی، غیر بهداشتی و ممنوع است .

21. افرادی که در محل های تهیه، توزیع و طبخ مواد غذایی کار میکنند موظف به استفاده از رپوش، کلاه و داشتن کارت سلامتی هستند .

22. از مصرف مجدد روغن حرارت دیده جدا خوداری نمایید .

23. روغن مایع را در محل خنک دور از نور و هوا نگهدارید .

24.  نمک را کم مصرف کنید اما آن هم از نوع ید دار باشد .

25. از حرارت دادن زیاد و طولانی روغن مایع خودداری کنید .

26.   برای پیشگیری از بیماریهای روده ای حتما میوه و سبزیجات را با محلول پرکلرین ضدعفونی نمایید .

27.   یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به کیست هیداتیک سالم سازی سبزیجات طبق دستورالعمل میباشد .

28. سالم سازی سبزیجات شامل 4 مرحله است :1- پاکسازی از گل و لای  2- انگل زدایی با مایع ظرفشویی   3- ضدعفونی  4- شستشو با آب

29. در هنگام سفر توصیه می شود به همراه غذا "ماست"  مصرف کنید.

30. توصیه می شود به هنگام سفر از لیموترش و یا آبلیمو به همراه غذا استفاده نمایید.

31. بطری های پلاستیکی آب را در فریزر برای انجماد قرار ندهید، چون این کار باعث آزادسازی سم دیوکسین از ظروف پلاستیکی می شود.

32. در صورت مشاهده تخلفات بهداشتی در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی، مراتب را به سامانه رسیدگی به شکایات وزارت بهداشت به شمارهی 190 یا 1490 اطلاع دهید

33. از خرید و مصرف گوشت دام هایی که به صورت غیر مجاز کشتار می شوند مانند گوشت های قطعه شده فاقد مشخصات، گوشت چرخ کرده آماده و لاشه های فاقد مهر کشتارگاه باید خودداری شود

34. غذای کنسروی مطمئن ترین غذا در طول سفر است.     

35. کنسروها را پس از اطمینان از تاریخ مصرف آن و دارا بودن مجوز وزارت بهداشت باید به مدت 20 دقیقه قبل از مصرف بجوشانید.

36. غذاهای پخته شده نباید بیش از دو ساعت در دمای محیط نگهداری شود و بیشتر از یکبار نباید گرم شود.

37. باید از خوردن غذا و آشامیدنی ها در رستوران ها و مراکز عرضه مواد غذایی که موازین بهداشتی را رعایت نمی کنند و یا کارکنان آنها کارت بهداشت معتبر ندارند، خودداری کنید.

38. موادغذایی در طول سفر باید در یخدان نگهداری شود .

39. در صورت عدم دسترسی به یخچال و یا یخدان از مصرف مجدد غذایی که بیش از ۲ ساعت از طبخ آن می‌گذرد خودداری کنید.

40. برای حمل گوشت، مرغ و ماهی حتما از یخدان استفاده و دقت کنید مواد غذایی خام با پخته تماس نداشته باشد.

41. همیشه بسته غذایی خود و کودکتان را بر روی یخ قرار دهید و در صورتی که یخچال موجود است آن را به یخچال منتقل کنید.

42. در هنگام سفر غذا باید آخرین وسیله‌ای باشد که می‌خواهید همراه ببرید و تا لحظه قبل از حرکت باید در یخچال نگهداری شود.

43. غذاهای پخته شده را از غذاهای خام جدا کنید .

44.  برای تهیه سالاد یا خرد کردن نان و سبزیجات از چاقوها و تخته‌های جداگانه استفاه کنید.

45. برای رفع انجماد، گوشت، مرغ و ماهی را بیرون از یخچال، ماشین و یا فضای باز بیرون یا منزل قرار ندهید.   

46. دستها و تمام سطوح و وسایل آماده سازی غذا را با مایع ظرفشویی و آب گرم قبل و بعد از تماس با گوشت مرغ و ماهی خام بشویید.

47. زمانی که در بیرون از منزل کباب می‌پزید، از ظروف تمیز برای کباب‌های پخته استفاده کنید و هیچوقت ظروفی را که در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده است برای کباب‌های پخته استفاده نکنید.

48. تا حد امکان غذا را شخصا آماده کرده و از مصرف مواد غذایی در رستوران و غذاخوری‌های نامطمئن و یا خرید مواد غذایی از دستفروشان خودداری کنید.

49. از مصرف سالاد الویه به عنوان غذای مسافرتی اکیدا خودداری نمایید.

50. در صورتی که در سفر غذاهای گوشتی همراه دارید باید قبل از مصرف آن را کاملا حرارت دهید.

51. از مصرف سالاد به ویژه سالادهایی که در آنها کاهو به کار رفته است خودداری کنید.

52. از مصرف غذاهای دریایی در غذاخوری‌های بین راهی خودداری کنید.

53. شیر و فرآورده‌های آن را حتما به صورت پاستوریزه مصرف کنید.

54. در صورتی که سالاد را شخصا درست می‌کنید حتما آن را قبلا ضدعفونی، ‌انگل زدایی و کاملا پاکیزه نمایید.    

55.  بهتر است سبزیجات به صورت پخته مصرف شوند.

56. بهترین میوه‌هایی که برای مسافرت می‌توان همراه داشت میوه‌هایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آنها کنده شود.

57. در صورت بروز هرگونه علایم تهوع، ‌استفراغ و اسهال به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید

58. رعایت بهداشت فردی از جمله شست‌وشوی مکرر دست‌ها با آب گرم و صابون و کوتاه نگه داشتن ناخن‌ها به حفظ سلامت کمک می‌کند.

59. برنج بعد از پختن سریعا باید مصرف شود.

60. گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را فقط از مراکز مجازی که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند تهیه فرمایید.

61. در هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ استفاده و نحوه نگهداری نوشته شده بر روی بسته آن دقت کنید.

62. برای طبخ و مصرف غذا از ظروف تمیز استفاده کنید.

63. از مصرف غذاهای بین راهی به خصوص در رستورانهایی که فاقد پروانه بهداشتی، کارت‌های بهداشتی تایید وزارت بهداشت هستند جدا خودداری کنند

64. در طول سفر از مصرف سبزیجات و سالاد در رستوران‌های بین راهی پرهیز کنند

                  

بهداشت آب

1.     پیش از استفاده از آب آشامیدنی در پارک ها،کنار جاده ها و تفرجگاه ها به تابلوهای هشدار دهنده آن دقت کنید.

2.      آب را فقط از منابع مطمئن تهیه کرده و یا از آبهای بطری شده استفاده کنید.

3.     از خوردن آب بطری شده یخ زده خودداری کنید.

4.     یخ را از مراکز مطمئن تهیه نموده و از مصرف یخ‌هایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد می‌شوند خودداری کنید.

5.     از مصرف آب‌های سطحی، چشمه‌ها و دریاچه‌ها خودداری کنید..

6.     نباید از لیوان های یکبار مصرف و شفاف برای نوشیدنی های گرم استفاده شود.       

7.     از استفاده از خوراک هایی مانند لواشک، آب میوه های سنتی مانند آب زرشک و آب آلو خودداری کنید.

8.     همیشه از آب لوله کشی یا جوشیده یا ضدعفونی شده استفاده نمایید .

9.     از مصرف یخ غیر بهداشتی خودداری کنید .

10. از شستن البسه و ظروف در آب شهرهای عمومی خودداری کنید .

11. آب آلوده یکی از مهمترین عوامل انتقال بیماری است .

12. آب سالم به همان اندازه که برای نوشیدن مهم است برای تهیه مواد غذایی نیز اهمیت دارد .

13. بروز بسیاری از بیماریهای حاد روده ای از طریق آب و غذاست .

 

توصیه های مربوط به منع مصرف دخانیات

1-     نیکوتین موجود در قلیان 10 برابر بیش از هروئین اعتیاد آور است.

2-     کشیدن سیگار اولین گامی است که در جاده اعتیاد می گذارید.

3-     شیرینی زندگی خود و خانواده را با مصرف سیگار تلخ نکنید.

4-     آیا می دانید متوسط سن اولین مصرف سیگار در کشور ما به 12 سالگی کاهش یافته است.

5-     بیایید سیگار را از دست جوان بگیریم قبل از آنکه سیگار جوان را بگیرد.

6-     با دود سیگار، روح و جسم خود و فرزندانمان را نسوزانیم.

7-     آیا می دانید: مصرف دود ثانویه سیگار برای افراد غیر سیگاری مضرتر از دود سیگار برای سیگاری ها است؟

8-     آیا می دانید : سیگار 4 هزار ماده سمی و 40 عنصر سرطانزا دارد.

9-     کشیدن سیگار در اماکن عمومی، تجاوز به حقوق دیگران است.

پسماند

1-     آب و خاک موهبت الهی است، در حفظ آن کوشا باشیم.

2-     با تفکیک مواد و بازیافت آن زندگی زیباتری را تجربه کنیم.

3-     اگر زمین را از آلودگی ها حفظ نکنیم ما هم در این آلودگی ها غرق خواهیم شد.

4-     از ریختن زباله در معابر و اطراف منازل خودداری کنید.

5-     پسماند خانگی نباید بیشتر از 24 ساعت در خانه نگهداری شود.

6-      از ریختن زباله در جوی و نهرها جدا خودداری کنید.

7-     برای جلوگیری از نفوذ حشرات و جوندگان موذی: خانه و محل زندگی خود را پاکیزه نگهدارید.

8-     برای جلوگیری از نفوذ حشرات و جوندگان موذی: آشغال و زباله را در ظروف دربدار قابل شستشو جمع آوری کنید.

9-     فرهنگ و تربیت زیست محیطی را از کودکی به فرزندانمان بیاموزیم.

بهداشت هوا

1-     شهروند عزیز بیایید با معاینه فنی خودروهایمان سهمی در پاکیزگی هوای شهرمان داشته باشیم.

2-     برخودداری از هوای پاک حق همه است.

302

 

 

 
 يکشنبه ١٦ اسفند ١٣٩٤- ١١:٥٢ / شماره خبر: ١٤١٦٨٤
برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج