وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

توصیه های تغذیه ای سخنگوی وزارت بهداشت به دانش آموزان در آستانه بازگشایی مدارس

 
دکتر حریرچی در آستانه بازگشایی مدارس، مواد غذایی قابل عرضه در بوفه مدرسه ها را برشمرد و اظهار داشت: انواع خوراکی‌های بسته‌بندی شده باید دارای پروانه ساخت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشند و علامت استاندارد، نام و نشانی کارخانه، تاریخ تولید و انقضای معتبر، مشخصات ترکیبات تشکیل‌دهنده را داشته باشند. همچنین این مواد باید از پوشش سالم و تمیز و برچسب غذایی برخوردار باشند.
 
به گزارش وبدا، دکتر ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت در نشست خبری هفتگی به دیگر مواد غذایی از جمله میوه ها، خشکبار و نوشیدنی های قابل عرضه در بوفه های مدارس اشاره کرد و گفت: مصرف خشکبار شامل خرما، انواع میوه خشک، انواع مغزها (گردو، بادام، بادام زمینی، فندق، بادام‌هندی، پسته)، کشمش، نخودچی، آجیل، آجیل سویا، توت‌ خشک و انجیر خشک، انواع ماست، انواع شیر، پنیر در بسته بندی یک نفره به صورت پاستوریزه یا استریلیزه، میوه: انواع میوه سالم، شسته شده و ضد عفونی شده در بسته‌بندی‌های یک ‌نفره، دوغ بدون گاز و انواع آبمیوه های پاکتی که قند افزوده ندارند و آب‌معدنی، کیک و کلوچه (شامل کلوچه‌های سنتی) و بیسکوئیت از نوع سبوس‌دار با بسته بندی بهداشتی توصیه می‌شود، لقمه سالم شامل نان و پنیر و گردو، نان و  تخم‌مرغ، نان و پنیر و خیار، نان و پنیر و گوجه ‌فرنگی، نان، کره و عسل را توصیه کرد.
 
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه افزود:  بايد توجه شود كه ميوه ها شسته شده و ضد عفونی شده ‌باشند. توصیه می‌شود، از نان‌های سفید به علت دارا بودن نمایه گلیسمی بالا کمتر استفاده شده و به جای آن از انواع سبوس‌دار و غنی شده آن استفاده شود. 
 
همچنین دکتر حریرچی با اشاره به عرضه مواد غذایی گرم در بوفه مدارس و استفاده از ظروف یکبار مصرف گفت: مصرف غذاهای پخته مانند انواع آش و سوپ، لوبیا، عدس، حلیم، شله‌زرد، فرنی و سمنو به شرط داشتن تمام شرایط تهیه آنها مثل داشتن آشپزخانه مطابق با آیین‌نامه بهداشت محیط مدارس  توصیه می شود. همچنين باید پخت این غذاها به صورت روزانه انجام شود. باید توجه شود غذاهایی که از بیرون (مراکز پخت) تهیه می‌شوند، وضعیت بهداشتی مرکز پخت و شرایط حمل ونقل غذا مطابق با آیین‌نامه های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد.
 
وی درباره رعایت نکاتی جهت تهيه غذا از مراكز پخت، تصریح کرد:باید توجه شود که میزان نمک مصرفی در غذا متعادل بوده و روغن بکار رفته با اسیدچرب ترانس کمتر از 2 درصد باشد. موادغذایی و نوع غذا براساس مقدار نیاز دانش‌آموزان به انرژی و پروتئین براساس سن در نظر گرفته شود. حجم غذا متناسب با سن و انرژی مورد نیاز در نظر گرفته شده و از توزیع نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی های مالت (ماءالعشیر) همراه با غذا یا مجزا خودداری شود. همچنین غذا باید در ظروف یکبار مصرف مناسب توزیع و موادغذایی در ظروف یکبار مصرف مخصوص این مواد، به صورت داغ و سرد ارائه شود.
 
وی در ادامه به مواد غذایی غیر قابل عرضه در بوفه مدارس اشاره کرد و گفت: انوع پفک، انواع یخمک، نوشابه‌های گازدار، ماءالشعیر، آدامس، سوسیس، کالباس، سالادالویه، چیپس، انواع لواشک و آلو و آلوچه فله ای و فاقد بسته بندی بهداشتی، آب‌نبات‌هایی که به سطح دندان می‌چسبند، آب‌میوه‌هایی که از آب و قند و اسانس میوه تهیه شده‌اند، فلافل و بستنی‌ یخی از جمله مواد غذایی هستند که عرضه آن ها در پایگاه تغذیه سلامت، غیر مجاز است. 
 
دکتر حریرچی خاطرنشان کرد: براساس تفاهم نامه وزرای بهداشت و آموزش و پرورش به منظور حفظ سلامت دانش آموزان، هر سال، فهرست اقلام غذایی مجاز و غیر مجاز در بوفه مدرسه توسط وزارت بهداشت تهیه شده و باید در تمام بوفه ها یا پایگاه های تغذیه سالم مدارس اجرا شود. همچنین پایش و نظارت بر اجرای این آیین نامه بر عهده بازرسین بهداشت محیط است و مردم می توانند موارد تخلف را جهت رسیدگی به سامانه 190 اطلاع دهند.
 
سخنگوي وزارت بهداشت، در ادامه این نشست درخصوص طرح حمایتی سبدغذایی گفت: برنامه تامین یک وعده غذای گرم در روستامهدها برای کودکان 3 تا 6 سال از طریق سازمان بهزیستی کشور (پوشش 100 درصد برنامه در هفت استان ناامن غذایی) اجرا شده است. 
 
وی اظهار داشت: پوشش برنامه مراقبت و حمایت تغذیه ای از طریق توزیع سبد غذایی برای کودکان مبتلا به سوء تغذیه با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) در خانوارهاي نیازمند از 54 درصد به 72 درصد، افزایش یافته است. همچنین در راستای این طرح، سبد غذایی توزيع شده و مراقبت ها و آموزش و مشاوره هاي تغذیه اي توسط کارشناسان تغذیه برای مادران باردار و مادرانی که نوزاد خود را با شیر خود تغذیه می کنند و دچار سوء تغذیه هستند نيز، به اجرا در آمده است.
  
دکتر حریرچی  میانگین بهبودی کودکان از طریق سبد غذایی را 53 درصد عنوان کرد و گفت: برنامه تامین یک وعده غذای گرم در روستامهدها برای کودکان 3 تا 6 سال از طریق سازمان بهزیستی کشور (پوشش 100 درصد برنامه در هفت استان ناامن غذایی) اجرا شده است. همچنین در سال جاری، ۲۲۷ هزار کودک روستایی از یک وعده غذای گرم در مهد کودک بهره‌مند می‌شوند. 
 
معاون کل وزارت بهداشت با اشاره به اجرای طرح آهن یاری در مدارس، تصریح کرد: آهن ياري هفتگي 100 درصد دختران دانش آموز دبیرستانی دوره اول و دوم متوسطه با تامین و توزیع مکمل آهن در سطح دبیرستان های دخترانه و توزیع مکمل ماهانه ویتامین D در تمام دبیرستان های دخترانه و پسرانه اجرا شده است. همچنین مکمل یاری آهن، مولتی ویتامین مینرال و ید برای 100 درصد مادران باردار و مادرانی که نوزاد خود را با شیر خود تغذیه می کنند، در سطح كشور درحال اجرا است. مکمل یاری 100 درصد کودکان زیر 2 سال نیز با تامین و توزیع قطره آهن، قطره مولتی ویتامین و قطره A و D انجام مي شود. /207

نسخه چاپي ارسال به دوست

دوشنبه ٢٦ شهريور ١٣٩٧ - ١٣:١٣ / شماره خبر: ١٨١٢٠١ / تعداد نمايش: 783

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج